Локальні мікрокліматичні зміни на основі багаторічних метео-фенологічних спостережень Сергія Главацького - Зароченцева, О.Д.; Федоряк, М.М.; Лакуста, О.М. (Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича, 2022)
Мета видання – показати взаємозв’язки метеорологічних показників та фенолого-етологічних реакцій на них живих організмів у контексті багаторічних спостережень. Матеріал монографії розбито на 5 розділів. Перший розділ присвячений біографії Сергія Івановича Главацького, різним етапам його життя – від дитинства та юності до старості. У другому розділі наведено фізико-географічну характеристику й короткий нарис з історії села Пасинки Вінницької області. Третій розділ містить аналіз літературних відомостей щодо сучасних змін клімату, глобального потепління та його впливу на локальні температурні режими. У четвертому розділі наведено аналіз температурних даних (максимальна денна та нічна, а також середньодобова, середньомісячна та середньорічна) у с. Пасинки за період 1985–2015 рр., зафіксованих у «щоденнику погоди» Сергія Главацького, П’ятий розділ присвячений фенолого-етологічним спостереженням за бджолою медоносною. Монографія проілюстрована світлинами із фотоархіву Сергія Івановича, а також світлинами, зробленими ним особисто. Для викладачів та студентів вищих навчальних закладів природничих спеціальностей, учителів екології, біології, географії, учнів.
Keywords: метео-фенологічних спостереження; щоденник погоди; Пасинки; Сергій Главацький; фенологічні фази; температурний режим повітря; Apis mellifera L.; мікрокліматичні зміни; фенолого-етологічні зміни