НАУКОВІ НОВЕЛИ ГАНСА ГРОССА НА ОЗБРОЄННІ БУКОВИНСЬКИХ ПРАВНИКІВ - Toronchuk, Ivan; Krainii, Pavlo (My University, 2024)
Заснування на Буковині у період панування Австро-Угорської імперії університету вплинуло як на державне, так й суспільне життя краю. З-поміж трьох факультетів, що розпочали свою діяльність в університеті у 1875 році особливе місце належало саме юридичному факультету. З однієї сторони його діяльність задовольняла інтереси метрополії щодо забезпечення органів публічної влади, судових та правоохоронних органів висококваліфікованими юристами. З іншої – плідна діяльність професорсько-викладацького складу створювала можливості для впровадження провідних європейських практик, що дозволило сформувати, власне, буковинську правничу школу. Окрема роль у суспільному житті тогочасної Буковини належала адвокатам, які у силу свого правового статусу здійснювали як представництво інтересів держави, так й інтересів приватних осіб. Водночас унікальність професійної підготовки правників у стінах юридичного факультету з 1875-1919 рр. характеризувалась постійним вдосконаленням освітнього та наукового процесів, які тісно пов’язувались із обговоренням та вирішенням практичних завдань.
Keywords: Ганс Гросс; Буковина; Австро-Угорська імперія; кримінальне право; Австрійська суддівська газета; Österreichische richter-zeitung