Адміністративно-правові аспекти реалізації громадянами процедури отримання та застосування вогнепальної зброї в умовах правового режиму воєнного стану - Матушак, Софія; Krainii, Pavlo (My University, 2022)
Питання володіння українцями вогнепальною зброєю є досить контраверсійним та дискусійним. Воно стало більш нагальним після 2014 року, коли росія розпочала свою загарбницьку війну проти України та, відповідно, у країні значно зросла кількість нелегальної зброї. Важливість даної теми ще більше зросла після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року. Відкритий воєнний напад посилив суспільне обговорення легалізації вогнепальної зброї в Україні. Насправді парламентарі вже декілька разів реєстрували проєкти відповідних законів, але до цього часу жоден із них не ухвалений. Якщо говорити про суто юридичний аспект даного питання, то отримання та застосування громадянами вогнепальної зброї керується кількома нормативно-правовими актами, зокрема ЗУ “Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України”, а також ЗУ “Про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо визначення обставин, що виключають кримінальну протиправність діяння та забезпечують бойовий імунітет в умовах дії воєнного стану”
Keywords: вогнепальна зброя; правовий режим воєнного стану; адміністративна процедура