Використання стилів педагогічного спілкування у взаємодії «вчитель-учень» в початковій школі - Лакуста, Олена Василівна (My University, 2024)
Під час реформування початкової школи особливо важливою є проблема взаємодії та спільної діяльності всіх учасників освітнього процесу. Це вимагає визначення, наукового розроблення та апробації ефективних методів майстерності взаємодії між вчителем і учнями. Під час співпраці відбувається переосмислення ролей педагога та учнів, надаючи їм рівноправний статус. Ідея співпраці, діалогу та партнерства у взаємовідносинах суб’єктів навчальної діяльності стала однією з ключових у педагогіці останніх років. У даному науковому дослідженні розкрито актуальну проблему педагогічного спілкування у взаємодії вчителя з учнями початкової школи, предметом дослідження якої є використання стилів педагогічного спілкування у взаєминах «вчитель-учень». За мету дослідження обрано проблему теоретичного аналізу дидактичних умов педагогічної взаємодії вчителя та учнів у процесі використання стилів педагогічного спілкування та дослідження дидактичних умов їх впровадження в практику початкової школи. Дослідження дозволило зробити висновки щодо найбільшої ефективності демократичного стилю спілкування у взаємодії «вчитель-учень» у початковій школі
Keywords: спілкування, педагогічне спілкування, стилі педагогічного спілкування, комунікація, комунікативні здібності, взаємодія, педагогічна взаємодія, взаємодія «вчитель-учень».