Застосування фізичних вправ у комплексному відновленні пацієнтів із шийною радикулопатією. - Stratiichuk, Nataliia Anatoliivna; Kozik, Nataliia Mykolaiivna; Bodnar, Yurii Vasyliovych (Вісник Прикарпатського університету. Фізична культура. . Випуск 41 С. 46-51, 2023)
Стаття присвячена дослідженню ефективності поєднання звичних методів відновлення з тими, які використовуються відносно недавно. Мета дослідження полягала у теоретичному обгрунтуванні та практичному підтвердженні ефективності поєднання впливу терапевтичних вправ, масажу, ударно-хвильової терапії, біомеханічної стимуляції та кінезіотейпування у комплексному відновленні при шийній радикулопатії. Під час експерименту були використані такі методи дослідження: вивчення та аналіз літературних джерел із обраної тематики; аналіз даних медичної документації пацієнтів із шийною радикулопатією; соціологічні методи дослідження, соматоскопія та соматометрія; неврологічне обстеження, тестування сили м’язів за шкалою Ловетта, метод математичної статистики. У результаті експерименту у більшості пацієнток пройшли основні патологічні симптоми або зменшилась їх інтенсивність, збільшилась амплітуда рухів голови та верхніх кінцівок, зросла сила м’язів верхніх кінцівок, покращились фізичний та емоційний стан. Вказані результати підтверджують гіпотезу, що запропоноване поєднання методів відновлення може бути ефективним у фізичній терапії пацієнтів із шийними радикулопатіями.
APPLICATION OF MODERN METHODS OF PHYSICAL THERAPY IN THE RESTORATION OF PATIENTS WITH SON RADICULOPATIES
Keywords: радикулопатія, корінцевий синдром, відновлення, терапевтичні вправи, ударно-хвильова терапія, біомеханічна стимуляція