Трансформація трудових відносин в умовах цифровізації. - Анатійчук/Anatiichuk, Вікторія/Viktoriia (м. Ужгород, 2024)
У статті проаналізовано загальнотеоретичні аспекти трансформації трудових правовідносин з огляду на розвиток інформаційних технологій. Ринок праці та зайнятість зазнають значних змін, обумовлених різними чинниками, якими характеризується глобальна економіка. Зокрема, прогрес у технологіях, поява нестандартних форм зайнятості, демографічні зрушення, стрімка урбанізація, дефіцит ресурсів, зміна клімату, війни, епідемії різного роду, впливають на всі сфери життя і прискорюють процеси трансформації суспільних відносин у сфері праці, Цифровізація економіки, виробництва зміщує свої акценти в інтернет середовище, де успіх виконання роботи залежить від цифрового капіталу. Констатується, що трансформація трудової діяльності означає зміни у соціально-трудових відносинах, де сучасні технології формують цифровий ринок праці, цифрову зайнятість, цифрове робоче місце. Сектор Гіг-економіки формує нові моделі роботи, що характеризуються довго і коротко тривалістю, договірним характером умов праці. Цифровізація потягнула за собою кардинальну трансформацію трудових відносин, змінюючи характер трудових відносин, зміну комунікації між працівником і роботодавцем, забезпечення конфіденційності інформації, появи нових форм зайнятості з використанням програмних платформ. Все це принесло значні зміни до трудового законодавства щодо дистанційної, надомної праці, введення електронного документообігу тощо. Стверджується про необхідність реформування, забезпечення гнучкості трудового законодавства та оптимального узгодження інтересів працівника та роботодавця у трудових відносинах. Зауважується, що цифровізація значною мірою змінила організацію праці на підприємствах, установах, організаціях. Процес праці сьогодні функціонує і управляється в дистанційному режимі, що не може не відобразитися як на статусі фахівця так і його функціональних обов’язках. Істотні зміни відбуваються також у частині трудової міграції. Фундаментальним завданням є розробка концептуальних основ розвитку нестандартних трудових відносин. Необхідно розробити нові підходи до підготовки кадрів та виходу їх на ринок праці в умовах цифрової економіки.
Keywords: функціональні обов’язки; компетенції; умови праці; зайнятість; ринок праці; роботодавець; працівники; цифровізація