Безпечне цифрове середовище як інструмент формування здорових цифрових звичок у дітей дошкільного віку - Кузнєцова, Катерина Сергіївна; Комісарик, Марія; Танявська, Ярина Андріївна (My University, 2026)
Мета роботи: обґрунтування необхідності створення безпечного та розвиткового цифрового середови-ща для дітей дошкільного віку, яке б слугувало платформою для їхнього гармонійного розвитку та захисту від потенційних ризиків.Методологія: у роботі застосовано комплекс теоретичних методів, зокрема ретроспективний та порівняль-ний аналіз педагогічних джерел і нормативної бази, що дозволило конкретизувати складові безпеки: інформацій-ну, технологічну та психологічну. Наукова новизна: вперше комплексно теоретично обґрунтувано та систематизовано підхід до створення безпечного цифрового середовища як цілісного педагогічного інструмента для формування здорових цифрових звичок у дітей дошкільного віку. Концептуалізацовано поняття «безпечне цифрове середовище». На відміну від підходів, що зосереджуються лише на обмеженні «екранного часу», у роботі це середовище розглядається як багатофункціональна платформа, що одночасно виконує захисну та стимулювальну функції. Конкретизовано та систематизовано його складники: інформаційний, технологічний та психологічний. Доведено, що безпека циф-рового простору залежить не лише від технічних фільтрів, а від активного педагогічного супроводу, вибору якіс-ного контенту та моделювання етичної поведінки дорослими. В межах єдиної концепції систематизовано вико-ристання широкого спектру інструментів: від адаптивних платформ (TinyTap, Scratch Junior) та AR-технологій до засобів «навчання без екранів» (Bee-bot, Cubetto) та соціально-орієнтованих роботів (Moxie).Висновки. Створення безпечного цифрового середовища в дошкільній освіті слід розглядати як довготрива-лий, комплексний і міждисциплінарний процес, що потребує узгоджених зусиль педагогів, батьків, науковців і дер-жавних інституцій та є запорукою формування відповідального, здорового й усвідомленого цифрового покоління.