Строки у сфері адміністративних правопорушень та особливості їх правозастосування - Ostafiichuk, Liudmyla (Алерта, 2025)
Строки є важливим міждисциплінарним процесуальним інститутом у сфері доволі об’ємного законодавства, яким врегульовано питання їх установлення, обчислення та дотримання учасниками справ про адміністративні правопорушення в різних галузях суспільних правовідносин, починаючи від виявлення адміністративного правопорушення і закінчуючи виконанням постанови про притягнення особи до адміністративної відповідальності або звільненням особи від адміністративної відповідальності внаслідок спливу строків давності притягнення до адміністративної відповідальності. Обчислення строків можна визначити як підрахунок часу, що виражається конкретним числом або часовим відрізком, які залежать від встановлених законом масштабів – хвилини, години, доби, днів, місяців, років. Перебіг цього строку визначають як «послідовну плинність секунд, хвилин, годин тощо (час у філософському розумінні)» , або як «послідовну плинність процесуального строку, що розпочинається з наступного дня після відповідної календарної дати, або настання події, з якими процесуальним законом пов’язано його початок, а закінчується у робочий день, що триває до 24 години або до закінчення роботи суду, відповідних місяця і числа останнього року строку або відповідного числа останнього місяця строку, якщо він обчислюється роками чи місяцями відповідно, або наступного дня після настання події, якщо його закінчення пов’язане з подією, яка повинна неминуче настати» . Визначення моменту закінчення перебігу строків залежить від темпоральних одиниць їх вимірювання. Проведеним дослідженням підтверджено наявність дискусійних питань, тому доктринальне та законодавче врегулювання строків у сфері адміністративних правопорушень потрібно удосконалювати.
Keywords: адміністративні правопорушення; строки; процесуальні строки; правила обчислення строків; строки оскарження постанов у справах про адміністративні правопорушення