Стилістичні засоби у сучасному англомовному дискурсі (на матеріалі промов Елізабет Трасс та Бориса Джонсона) - Юращук, Яніна Василівна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
Магістерська робота досліджує, як стилістичні засоби впливають на формування ефективної політичної комунікації. Проаналізовано промови двох провідних британських політиків, акцентуючи увагу на лексичних, синтаксичних і фонетичних аспектах, а також на гендерних особливостях використаних риторичних прийомів. Дослідження складається з кількох ключових частин. У теоретичному розділі розглянуто поняття політичного дискурсу, його мовні характеристики та типологію стилістичних засобів. У практичній частині авторка детально аналізує стилістичні прийоми, використані у промовах Елізабет Трасс та Бориса Джонсона, а також проводить їх порівняння. Це дозволяє виявити як спільні риси, так і відмінності у риторичних стратегіях обох політиків. У результаті дослідження визначено ключові стилістичні прийоми, що сприяють ефективності політичної риторики, зокрема метафори, іронії, інверсії та інші. Окрему увагу приділено гендерно зумовленим особливостям мовленнєвого стилю політиків. Новизна роботи полягає у комплексному підході до аналізу стилістичних засобів із урахуванням гендерного контексту, що дозволяє краще зрозуміти роль мови в політичній комунікації. Це дослідження є вагомим внеском у вивчення лінгвістики політичного дискурсу. Його результати можуть бути корисними для подальших наукових досліджень, викладання англійської мови, а також для розробки ефективних комунікаційних стратегій у політичній сфері.
Keywords: стилістичні засоби, дискурс, політичний дискурс, лексичні стилістичні засоби, фонетичні стилістичні засоби, синтаксичні стилістичні засоби