Еволюція творчості Рози Ауслендер. Від класичної поезії до "європейської модерни". - Matiychuk, Oxana (Дух і літера, 2021)
У статті проаналізовано головні етапи творчості німецькомовної авторки з Буковини Рози Ауследнер (1901-1988). Окреслено контекст формування німецькомовної літератури на Буковині з часів входження до Дунайської монархії та вплив її на творчість авторки. Продемонстровано еволюцію поетики авторки від неоромантичної традиції та експресіоністичних мотивів до верлібру й асоціативного вірша, визначено літературно-естетичні принципи та тематичні домінанти її поезії.
Keywords: німецькомовна література Буковини; поезія Рози Ауслендер; українсько-єврейська історія; поезія про Голокост; двомовність у творчості; еволюція творчості Рози Ауслендер