Методологічні принципи кодифікації податкового законодавства України - Havrylyuk, Ruslana (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2003)
З початку утворення суверенної української держави відразу ж виникла потреба в реформуванні успадкованої нею від колишньої радянської держави податкової системи. Адже податки - це невід'ємний атрибут держави. І новий тип держави, яка утверджувалась, з необхідністю вимагав становлення аналогічної податкової системи. Проте в силу багатьох причин як об’єктивного, так і суб’єктивного характеру, створення нового податкового законодавства України пішло хаотичним шляхом, методом спроб та помилок, нагромадження внаслідок цього конкуруючих і навіть взаємовиключних податково-правових норм в одних сферах податково-правових відносин та недостатністю чи відсутністю податково-правового регулювання: в інших сферах суспільних відносин. Цивілізованим виходом із ситуації, що склалася, повинна стати кодифікація податкового законодавства України.
Keywords: податкові реформи; функції податку; юридична природа податку; методологічний критерій; прямі та непрямі податки; принцип всезагальності оподаткування; принцип системності