Interconnection of economic and social mechanisms in the innovative model of socioeconomics - Галушка, Зоя Іванівна (My University, 2024)
у статті досліджується взаємозв’язок економічних і соціальних механізмів в інноваційній моделі соціоекономіки з метою обґрунтування її як моделі стійкого економічного розвитку. Інноваційність такого підходу полягає в тому, що попередні соціально-економічні дослідження були зосереджені здебільшого на окремих аспектах економічних та соціальних процесів, розглядали їх у відриві одне від одного. Побудовано структурно-логічну схему, яка показує вплив соціоекономіки на функціонування соціальної системи. Показано, що моральні імперативи, правові норми та етичні принципи формують зобов’язання людини, а ціннісні орієнтації економічних суб’єктів, узгоджені з культурними та моральними нормами, обмежують вибір цілей і засобів у економічній сфері. Разом вони визначають організаційну структуру – формальні та неформальні інститути, що формують механізми і способи регулювання економічних відносин, визначають політичний, господарський і культурний порядок. Соціоекономіка як інноваційна модель, спрямована на трансформацію соціальної системи, роблячи її більш гнучкою та відкритою до змін, необхідних для забезпечення сталого економічного розвитку. Вона виступає інструментом, який дозволяє соціальній системі ефективніше адаптуватися до сучасних викликів, таких як соціальна нерівність, екологічні зміни та інші глобальні проблеми, що вимагають інтеграції соціальних та економічних цілей. Наведено основні аргументи, які обґрунтовують соціоекономіку як інноваційну модель: соціоекономіка підкреслює, що економічний розвиток неможливий без урахування соціальних факторів; важливим елементом соціоекономіки є екологічна відповідальність; вона застосовує нові управлінські моделі, що передбачають співпрацю державного, приватного та громадського секторів; вона розглядає людський капітал як ключовий ресурс для розвитку; важливим аспектом соціоекономіки є використання міжнародного досвіду соціалізації, коли інтеграція соціальних програм в економічну політику стала успішною, демонструючи адаптацію інноваційних підходів до національних умов
Interconnection of economic and social mechanisms in the innovative model of socioeconomics
Keywords: соціоекономіка, інноваційна модель розвитку економіки, економічні і соціальні механізми, стійкий розвиток, моделі сталого економічного розвитку