Оцінні модуси світоприйняття в контексті словотвірної категоризації - Гривас, Олександра Іванівна (My University, 2024)
У кваліфікаційній роботі схарактеризовано теоретичні аспекти вивчення оцінки як лінгвістичної категорії, зокрема з’ясовано структуру та параметри оцінної шкали, репрезентовано класифікацію слів із конотативним значенням на основі їхньої найближчої родової ознаки. Досліджено механізм реалізації позитивнооцінних модусів, створених способом суфіксації, у мовотворчості українських письменників кінця ХІХ – початку ХХ століття. Окреслено коло суфіксів, що передають негативну суб’єктивну оцінку. Їх витлумачено як суфікси збільшеності-згрубілості або збільшеності-експресивності. На багатому фактичному матеріалі увиразнено статус оцінних лексем у лінгвістичній теорії. Репрезентовано класифікацію слів з конотативним значенням; з’ясовано специфіку реалізації категорії оцінки у художній творчості письменників, особливості їхнього функціювання, докладно проаналізовано позитивнооцінні та негативнооцінні суфікси, що вербалізують широкий світ людських емоцій та почуттів, увиразнюючи позитивні чи негативні значення. Визначено особливості словотвірної категоризації раціональної, раціональноемоційної та емоційної оцінки.
Keywords: категорія оцінки; словотвірна категоризація; конотація; оцінні модуси; позитивнооцінні, негативнооцінні суфікси