Жінки в лавах Збройних сил України: зміни гендерних стереотипів в контексті повномасштабної війни - Тацюк, Марія Віталіївна (My University, 2024)
Тацюк Марія Віталіївна - Жінки в лавах Збройних сил України: зміни гендерних стереотипів в контексті повномасштабної війни. Спеціальності 231 «Соціальна робота», Освітня програма «Соціальна робота». Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича, Чернівці, 2024 рік. У кваліфікаційній роботі представлено теоретико-методологічний аналіз підходів до вивчення гендерної нерівності у військових формуваннях. Унікальність теоретичної частини визначено систематизацією досвіду подолання гендерних стереотипів в збройних силах провідних армій світу. Практичне значення роботи полягає у визначенні переважаючих гендерних стереотипів щодо жінок військовослужбовиць у ЗСУ, їх проявів, методів профілактики та подолання нерівності. Практична частина роботи базується на аналізі проведених досліджень міжнародними та вітчизняними інституціями. Згідно дослідженню «Рейтинг» «Україна під час війни. Образ ветеранів в українському суспільстві» визначено, що 80% респондентів абсолютно позитивно ставляться щодо присутності жінок- військовослужбовиць у Збройних Силах України та ветеранок російсько- української війни. Виявлено, що у час повномасштабної війни стереотип стосовно здібності жінок до керівних ролей «розмивається» швидко, натомість стереотипу що жінка має народжувати дитину і сидіти вдома долається повільніше. Визначено, що державний сектор активно впроваджує систему протидії гендерній нерівності щодо жінок у ЗСУ. Так у 2020 році впроваджено резолюцію Ради Безпеки ООН No1325 «Жінки, мир безпека». У 2022 році Урядом України було схвалено Державну стратегію забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків на період до 2030, а у 2024 році Міністерство оборони України запровадило правила гендерно чутливої мови згідно «Інструкції щодо застосування гендерно чутливої мови» та інші заходи.
Keywords: жінки-військовослужбовиці, Збройні сили України, гендерна нерівність, стереотипи, гендерна рівність.