Гідроекологічне обґрунтування безпечного та збалансованого розвитку річкових природно-антропогенних систем Передкарпаття - Костенюк, Людмила Володимирівна; Ющенко, Юрій Сергійович; Гончар, Олеся Миколаївна; Григорійчук, Віталій Васильович; Пасічник, Микола Дмитрович; Караван, Юлія; Настюк, Микола Григорович; Николаєв, Андрій Миколайович; Шевчук, Юрій Федорович; Ющенко, Олександр Юрійович (Чернівці : Чернівецький нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2017)
Гідрологічні дослідження річок, водних ресурсівУкраїнських Карпат проводяться вже майже стороків. Їхпарадигма змінюється відповідно до логіки, об’єктивнихзакономірностей розвитку природничих наук загалом ігідрології зокрема. Спочатку пізнавальна діяльність буласпрямована на виявлення основних характеристик воднихоб’єктів, закономірностей їх гідрологічного режиму. Пізнішестали приділяти увагу оцінці водних ресурсів, захисту віднегативної дії небезпечних природних явищ. Від 80-х роківХХстоліття поступово на перший план почали виходитипроблеми гідроекологічного характеру, які тепер розглядаються вконтексті сталого розвитку, оптимізації природно-антропогенних систем. Власне колектив кафедри гідрометеорології та воднихресурсів проводить відповідні дослідження від початкуХХІстоліття. Зокрема, протягом 2011‒2015років темоюдослідження була:«Гідроекологічне обґрунтування безпечногота збалансованого розвитку річкових природно-антропогеннихсистем Передкарпаття».
Keywords: гідрологічний режим; річки Українських Карпат; річки Передкарпаття; гідроекологія; СРДС; руслові системи; природно-антропогенні системи; система потік-русло; гідрохімічний режим; басейн ріки Дністер; басейн Верхнього Пруту; басейн Верхнього Сірету