Моделювання проблемних ситуацій уроку як засіб розвитку продуктивного мислення молодших школярів - Волощук, Олеся Олексіївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглянуто поняття «продуктивність мислення» та особливості його розвитку в учнів початкової школи. Визначено основні компоненти продуктивного мислення: інтелектуальний потенціал, мотивацію, емоційний фон тощо. Доведено, що під час навчального процесу у молодших школярів формується продуктивне мислення завдяки розвитку критичного, логічного та творчого мислення, а також комунікативних умінь. Розроблено методи і прийоми, які сприяють формуванню пізнавальної активності й продуктивного мислення, такі як рольові ігри, дискусії, «мозковий штурм» тощо. Досліджено педагогічні та психологічні умови, що впливають на розвиток продуктивного мислення.
Keywords: педагогічні умови; продуктивне мислення; початкова школа; критичне мислення; комунікативні уміння; пізнавальна активність