ФОРМУВАННЯ КОРПУСУ КАНОНІЧНОГО ПРАВА ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ: ЗАГАЛЬНОЦЕРКОВНИЙ ТА НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНТЕКСТ - Ларіон, Володимир Вадимович (My University, 2024)
Дослідження присвячене дослідженню процесу формування корпусу канонічного права православної церкви, з акцентом на загальноцерковні та національні контексти. У роботі розглядаються історичні етапи розвитку канонічного права, починаючи з перших етапів його становлення в ранньому християнстві і до сучасних процесів в умовах глобалізації та сучасних церковних реформах. Особлива увага приділяється тому, як канонічне право адаптується до конкретних національних умов, що зумовлено особливостями культурних і соціальних контекстів окремих православних церков, зокрема в Україні. Аналізуються ключові канонічні документи, такі як Вселенські собори, місцеві собори, а також практики автокефальних церков, які формували специфічні національні моделі канонічного управління. Окрім цього, в роботі висвітлюється роль канонічного права в забезпеченні церковної єдності, збереженні традицій та адаптації до нових умов суспільного життя. Дослідження також розглядає питання взаємодії канонічного права та світського законодавства, а також вплив останнього на розвиток православної церкви в контексті національних правових систем. Основними результатами дослідження є визначення основних факторів, що впливають на формування канонічного права, а також виявлення специфічних рис розвитку православного канонічного права в Україні в порівнянні з іншими православними країнами.
Keywords: церква, релігія, канонічне право, автокефалія, канон, право