Рекреаційна географія - Ємчук, Тетяна Володимирівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Рекреаційна географія є однією з важливих складових сучасної географічної науки, що займається вивченням територіальної організації рекреаційної діяльності, оцінкою природних, соціально-економічних та історико-культурних ресурсів, а також прогнозуванням розвитку рекреаційних систем у різних регіонах світу. У сучасних умовах, коли туризм та рекреація відіграють дедалі важливішу роль у соціально-економічному розвитку суспільства, вивчення цієї дисципліни набуває особливої значущості. Рекреаційна діяльність сприяє відновленню фізичних і психологічних сил людини, формуванню гармонійного способу життя, розвитку культурного обміну, створенню робочих місць та економічному зростанню регіонів. Зростаючі потреби суспільства у відпочинку, розширення туристичних потоків, урбанізація, зміни клімату та необхідність збереження природних територій вимагають наукового підходу до управління рекреаційною діяльністю та її інтеграції у глобальні процеси сталого розвитку. Значення рекреаційної географії також полягає в її міждисциплінарності. Вона поєднує аспекти фізичної географії, ландшафтознавства, екології, соціології, економіки, урбаністики, культурології та менеджменту. Завдяки цьому рекреаційна географія формує наукові основи для створення ефективних моделей розвитку туристично-рекреаційних комплексів, територіального планування рекреаційної діяльності, а також управління природно-заповідними об’єктами з метою збереження їхнього екологічного балансу.
Keywords: рекреаційна географія; рекреаційні ресурси; туристична індустрія; вільний час; рекреаційна діяльність