Агробізнес і земельні ресурси - Сухий, Петро Олексійович; Лупол, Марина Миколаївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021.280 с., 2018)
У словнику подано близько 1000 понять і термінів, що охоплюють усі теми навчальних ДИСЦИПЛІН «Міжнародні аграрні ринкові відносини», «Земельні ресурси і розвиток агробізнесу в Україні», «Основи землевпорядкування та кадастру». В окремих статтях розглядаються питання землевпорядного проектування та земельного права, географічних аспектів управління регіональним розвитком, фінансового менеджменту та підприємницької діяльності в різних сферах агробізнесу. Для викладачів і студетїв спеціальності геодезія та землеустрій, економічна та соціальна географія вищих навчальних закладів різних рівнів акредитації, фахівців у сфері землеустрою та управління регіональним розвитком.
Пропонований увазі читача словник-довідник «Агробізнес та земельні ресурси» містить визначення і тлумачення понад 1000 термінів і понять зі сфери агробізнесу, земельних ресурсів, землевпорядкування, земельного права, географічних аспектів регіонального розвитку, аграрного менеджменту та підприємницької діяльності. Основна мета видання – ознайомити студентів та фахівців у сфері агробізнесу та земельних відносин з основними поняттями й термінами, які вживаються в монографічній, енциклопедичній літературі, законодавчих актах і відповідають рівню вищої школи. Статті словника розміщені в алфавітному порядку. Складні терміни-словосполучення, розташовані за принципом основного (опорного) слова. Назви статей подано переважно в однині, як-от: «АБСОЛЮТНА ЗЕМЕЛЬНА РЕНТА», «АГРОПРОМИСЛОВА ЗОНА». Коли матеріали відповідають загальноприйнятій науковій термінології, вони подані у множині – «КАРТИ ҐРУНТІВ, «ТРУДОВІ РЕСУРСИ», «ЦУКРОВІ БУРЯКИ». Назви деяких статей складаються із прикметника та іменника. Здебільшого на перше місце ставиться прикметник, оскільки він разом з іменником становить єдине поняття («ЕКСПЕРТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ», «ПРИВАТНА ВЛАСНІСТЬ») і тому, що на прикметник падає логічний наголос, який підкреслює специфічний зміст («КУКУРУДЗЯНИЙ ПОЯС», «КОЛЕКТИВНИЙ ПІДРЯД»). Якщо слова, що складають назви статей, повторюються, у тексті їх позначають початковими літерами (наприклад, у статті «АГРОРЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПРИРОДНИЙ – А.п.п.»). В окремих випадках після назви статті в дужках подано загальноприйняте скорочення: КОЛЕКТИВНЕ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО (КСП), ПРОДОВОЛЬЧА І СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ООН (ФАО) та ін. В ряді статтей поряд із основною назвою в дужках наведено синонім: «КАКАО (шоколадне дерево)», «РОМНІ-МАРШ (кельтські вівці)».
Keywords: Агробізнес; Земельні ресурси; Абсолютна земельна рента; Приватна власність