ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В РОБОТІ ФАХІВЦЯ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ - Онищук, Альона Георгіївна (My University, 2023)
Інноваційні технології мають важливе, можливо навіть вирішальне, значення для розвитку соціальної роботи в сьогоденні в Україні. Для соціальної сфери нашої держави європейський досвід використання інноваційних технологій у соціальній роботі може слугувати зразком. В Європі існує добре налагоджена система соціального захисту з різними видами соціальних послуг, що забезпечуються застосовуванням інноваційних технологій. Використання інноваційних технологій може підвищити ефективність, якість і доступність соціальних послуг, які є критично важливими для підтримки незахищених верств населення та розвитку суспільства в цілому. Фахівці соціальної роботи відіграють життєву важливу роль у підтримці психологічного та соціального благополуччя учнів, а використання інноваційних технологій має на меті покращити якість наданих послуг. Однак перед впровадженням технології важливо проаналізувати потреби користувачів, забезпечити конфіденційність даних, забезпечити навчання персоналу, залучити користувачів до процесу впровадження, а також контролювати та оцінювати результати. При цьому відсутність технічної підтримки та цифрової грамотності є проблемою, з якою стикаються працівники у соціальній сфері. Під час опитування респондентів ми виявили, що за час пандемії активно почали використовувалися інноваційні технології. Серед програм, якими найчастіше користуються соціальні працівники, є: «Нові знання» (щоденник), мобільні програми, Moodle/Zoom, Інтерактивні навчальні матеріали, WhatsApp/Telegram/Viber. У той же час перешкодами для використання інноваційних технологій у соціальній роботі стало: недостатній досвід і практика, незнання можливих форм і засобів нових програм та інтернет- платформ; недостатнє фінансове та матеріальне забезпечення; застарілі погляди та переконання, відсутність мотивації, пасивність і невмотивованість учнів стають на заваді успішному впровадженню інноваційних технологій у соціальну роботу.
Keywords: фахівець соціальної роботи, інновація, технології, соціальна інновація, соціальний педагог, соціальна робота.