Проекти міжрегіональної співпраці в компенсаційних стратегіях розвитку регіонів - Гавриш, Ірина Іванівна; Буднікевич, Ірина Михайлівна; Крупенна, Інга Анатолівна (Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія «Економічні науки, 2019)
У статті досліджено практику реалізації проектів міжрегіональної співпраці в компенсаційних стратегіях розвитку регіонів та узагальнено пріоритетні напрямки міжрегіональної співпраці. Авторами конкретизовано завдання компенсаційної політики привабливості регіону, уточнено механізми, які лежать в основі компенсаційних стратегій розвитку регіонального економічного простору. Відзначено, що компенсаційні стратегії розвитку регіонального економічного простору підвищують привабливість найбільш проблемних регіонів через механізми інтеграції з найбільш розвиненими. Акцентовано увагу на міжрегіональних проектах, що сприяють додатковому розширенню регіональних ринків за рахунок створення умов (виробничих, інфраструктурних, економічних, фінансових, кадрових, маркетингових) для розвитку ринків продукції та послуг. Узагальнено досвід впровадження партнерства на регіональному та міжрегіональному рівні Австрії, Ізраїлю. Проаналізовано механізми реалізації регіональної компенсаційної політики на державному рівні Канади, Франції, Нідерландів. Розглянуто підходи до організаційного забезпечення реалізації регіональної політики привабливості через створення так званих міжрегіональних і регіональних інститутів-організацій. Відзначено необхідність активного використання в процесах міжрегіональної співпраці такої організаційної форми територіального маркетингу, як промоутерські агентства.
Проекти міжрегіональної співпраці в компенсаційних стратегіях розвитку регіонів
Проекти міжрегіональної співпраці в компенсаційних стратегіях розвитку регіонів
Keywords: територіальний маркетинг, міжрегіональне співробітництво, політика привабливості регіону, компенсаційна політика привабливості, стратегії розвитку, промоутерські агентства.