Конфлікт пам’ятей про Симону Петлюру: конструювання образу «ворога» в СРСР на прикладі кінофільму «П.К.П» - Khrystan, Nazarii (My University, 2021)
Пропоноване дослідження зосереджує увагу на проблемі конфлікту пам’ятей про Симона Петлюру у сучасній Україні. Шукаючи причини неоднозначного сприйняття постаті Головного отамана, автор звертає погляди читачів на способи конструювання образу «чужого / ворога» у Радянському Союзі. Одним із прикладів зазначеного ідеологічного механізму впливу на суспільну свідомість були і залишаються способи візуалізації пам’яті про минуле за допомогою кінострічок. Фільм «П.К.П.» став яскравим втіленням радянської пропагандистської машини та сприяв формуванню образу «Петлюри-ворога».
Keywords: Кінофільм, конструювання, пам’ять, образ, свідомість