КРИТИЧНЕ МИСЛЕННЯ ЯК ОБ’ЄКТ ФІЛОСОФСЬКОГО ТА ПРАКТИЧНОГО АНАЛІЗУ (НА ПРИКЛАДІ АНТИВАКЦИНАТОРСЬКИХ РУХІВ) - Данилюк, Сергій Михайлович (My University, 2024)
Антивакцинаторські рухи стали серйозним викликом для суспільства, і розуміння механізмів їх поширення є дуже важливим для здоров’я суспільства. Тема критичного мислення, особливо в контексті сучасних суспільних викликів, є надзвичайно актуальною. Негативне ставлення до вакцинації слугує яскравим прикладом того, як відсутність критичного мислення може призводити до поширення дезінформації та негативних наслідків для суспільства. В роботі розглянуто історію виникнення та аналіз дефініцій поняття критичного мислення, проаналізовано роль критичного мислення у ставленні до вакцинації, розглянуто передумови виникнення та розвитку антивакцинаторських рухів та визначено причини і наслідки поширення негативного ставлення до вакцинації. Вивчення антивакцинаторських поглядів допомагає зрозуміти, як поширюються фейкові новини, як маніпулюють емоціями людей і як формуються неправдиві уявлення про вакцинацію. Це знання є ключовим для розробки ефективних стратегій протидії дезінформації
Keywords: критичне мислення, вакцинація, дезінформація, маніпуляція, епідеміологія, соціальні мережі, псевдонаука, логічні помилки, антивакцинаторські рухи.