Подійний зміст життєвого шляху особистості - Гуляс, Інеса Антонівна (Аксіома, 2019)
У статті розглянуто сучасні дослідження проблем життєвого шляху особистості вітчизняними вченими. Обґрунтовано концепт «подія». Зазначено, що серед існуючих визначень події немає жодного «класично- го» з причини складності фіксації суті цього феномену. Сформульовано суттєві моменти подійності: 1) подією завжди є певна зміна; 2) подія фактична, реальна, вона відбувається у певному часі та просторі, має межі. Вона завжди є певним хронотопом; 3) подія задається метапози- цією особистості; 4) подія і сенс взаємопов’язані; 5) подія полівимірна; 6) подія потенційно діалогічна; 7) подія завжди є своєрідним «індикато- ром» життєвих значущостей, особистісних цінностей і смислів. Із метою дослідження особливостей подійного змісту життєвого шляху особистості використано методику «Каузометрія». Описано, що на відміну від традиційних біографічних методів, спрямованих лише на ретроспективний опис подій, які відбулися у житті, мета цієї тех- ніки полягає у діагностиці цілісної суб’єктивної картини життєвого шляху, що охоплює як минулі, так і майбутні, очікувані та заплановані людиною події. Досвід застосування каузометрії у психотерапії, кон- сультативній практиці, судово-психологічній експертизі, у розв’язанні низки завдань клінічної, юридичної психології, психології особистості та життєвого шляху свідчить про її позитивний потенціал. У дослідженні взяв участь 271 респондент (із них – 99 студентів спеціальності «Початкова освіта», 87 учителів початкових класів ві- ком 35–40 років і 85 – віком 55–60 років із м. Чернівці та Чернівецької області). Опитування проводили на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича й Інституту післядипломної пе- дагогічної освіти Чернівецької області. Виявлено, що за загальним роз- поділом трьом найважливіших подій життя респондентів за життє- вими сферами є: у студентів – «робота / навчання» (39,4%), «сім’я і по- бут» (37,37%), «цінності» (19,53%); у вчителів віком 35–40 років – «сім’я і побут» (66,67%), «робота / навчання» (24,53%), з великим відривом – «цінності» (6,92%); у педагогів віком 55–60 років – превалюють події двох сфер – «сім’я і побут» (69,84%), помітно менше – «робота / на- вчання» (26,98%). У розподілі трьох найменш важливих подій життя за життєвими сферами у студентів переважають сфери «робота / на- вчання» (52,86%), «цінності» (17,85%), «сім’я і побут» (17,51%); у вчи- телів середнього віку – «робота / навчання» (58,49%), «сім’я і побут» (20,13%), дещо менше – «цінності» (10,06%); у представників передпен- сійного віку – «робота / навчання» (46,03%), «сім’я і побут» (38,1%).
Keywords: Життєвий шлях; подія; каузометрія; особистість