Лобань Д.В. Держави “третього світу” як новий гравець у вирішенні питань глобального порядку денного - Лобань, Данило Валерійович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі розкривається роль держав “третього світу” у контексті сучасного глобального порядку денного. Основну увагу зосереджено на оцінці їхнього внеску в міжнародні відносини. Робота охоплює теоретикометодологічні засади концепції “третього світу”, історичні передумови її виникнення, а також соціально-економічні та політичні характеристики цих держав. Особливу увагу приділено участі держав “третього світу” у питаннях зміни клімату та екологічної безпеки. Висновки дослідження демонструють потенціал держав “третього світу” стати активними учасниками глобальних ініціатив, попри існуючі виклики.
Keywords: держави “третього світу”; Третій світ; малорозвинені держави; економічний розвиток