Гідроморфологія Верхнього Пруту - Паюк, Денис Сергійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Наведено характеристику сучасних теоретико-методологічних підходів до вивчення гідроморфології річок, систем потік-русло та потік-русло-заплава, а також до управління водами річок, річковими ландшафтами, сформованими на основі їхніх русел та заплав. Виконано огляд публікацій результатів наукових досліджень гідроморфології та географії Верхнього Пруту. Охарактеризовано основні фізико-географічні умови гірської частини басейну р. Прут, а також відповідні басейнові чинники, що впливають на будову та функціонування системи потік-русло-заплава. Дію місцевих чинників у сукупності з басейновими відображено через опис основних рис однорідних ділянок русла та заплави річки, що закономірно змінюються вздовж її течії.
Hydromorphology of the Upper Prut
Keywords: гідрологія річок; гідроморфологія річок; русловий процес; система потік-русло; річковий ландшафт; річка Прут; управління водами