Генеза впливу французької моделі публічного права на формування людиноцентристської парадигми вітчизняного адміністративного права - Krainii, Pavlo (My University, 2024)
Прогресивний розвиток адміністративного права на українських землях кінця XIX початку XX століття тісно пов’язаний зі змінами які відбувались в країнах які вплинули на формування сучасного на той час адміністративного права. Німеччина та Франція стали тими країнами які сформували сучасну основу на якій продовжує свій розвиток адміністративне право. Французька модель сформувала одну з основних ідей які призвели до формування можливості створення механізму захисту прав і свобод людини: створення адміністративної юстиції. Остання сформувалась як наслідок Великої французької революції. Її діяльність повинна була знаходитись поза контролем законодавчої влади. Судді які забезпечували її діяльність формували окрему систему основу якої складали справи які не врегульовувались цивільним законодавством, але стосувались питань які виникали у спорах де одним з учасників виступав відповідний орган влади.
Keywords: публічне право; французька модель адміністративного права; Буковина; Ераст Тарангул; Леон Дюгі