ІНФРАСТРУКТУРНИЙ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ НОВОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО УКЛАДУ - ZRYBNIEVA, Iryna (Eastern Europe: economy, business and management, 2019)
У статті автором зазначається, шо найбільш поширеною точкою зору на сутність категорії «інфраструктура» є та, яка пов'язує її або з групою галузей і видів їх діяльності, націлених на формування умов, що забезпечують нормальне функціонування виробництва, обігу товарів і послуг, а також життєдіяльності людей, або із сукупністю загальних умов, які сприяють сприятливому розвитку господарської діяльності в галузях економіки та задовольняють потреби населення. У ряді випадків інфраструктура розуміється як суто допоміжний вид діяльності по відношенню до основного виробництва. Такий підхід до інфраструктури в умовах постіндустріальної економіки, де вона відіграє визначальну роль у силу зростаючого значення суспільних продуктивних сил, в тому числі науки, знання, інформації, освіти, культури, не відповідає реаліям. Класифікації інфраструктури не цілком відповідають складним реаліям, а також практиці формування домінуючих технологій шостого технологічного укладу і більше характерні для індустріального суспільства. У класифікаціях інфраструктури не враховуються такі її види як інноваційна, науково-дослідна, інтелектуальна тощо, а також такі нові її види, що мають прогнозно-технологічну природу, як Технологічні платформи, Форсайт-центри, Дорожні карти та ін. З позицій формування інфраструктури, що забезпечує формування шостого технологічного укладу, доцільно використовувати закордонний підхід, де інфраструктуру поділяють на фізичну інфраструктуру та інфраструктуру знань. В Україні, починаючи з періоду ринкового реформування економіки, має місце суттєвий перекіс в сторону саме фізичної інфраструктури, що пов'язано з сировинною природою національної економіки, млявими інноваційними процесами. Саме інфраструктура знань набуває ключове значення для формування домінуючих технологій шостого технологічного укладу. Необхідне прискорене створення інфраструктури інноваційно-орієнтованого суспільства, що дозволяє обмінюватися інформацією і знаннями без істотних тимчасових витрат, швидко і ефективно систематизувати, обробляти накопичені дані, що істотно підвищує здатність до створення та дифузії інновацій. Взаємозв'язок технологічного та інноваційного розвитку та їх ключова роль у забезпеченні конкурентоспроможності економіки робить необхідним прискорений розвиток інноваційної інфраструктури та формування різних її об'єктів.
THE INFRASTRUCTURE INFLUENCE ON THE FORMATION OF A NEW TECHNOLOGICAL INSTALLATION
Keywords: технологічна система; технологічний дисбаланс; інновації; збалансований розвиток; національна економіка; інноваційна активність; комерціалізація