Механізми психологічного захисту в жінок з різним рівнем стресу - Калінчук, Інна Андріївна (My University, 2022)
Реалії сьогодення ставлять перед українським народом безліч викликів. У зв’язку із війною в Україні та постійною ракетною загрозою жителям України доводиться переживати гострий хронічний стрес. По-перше, наслідки тривалих обстрілів приводять не тільки до економічної кризи , до погіршення якості життя, скорочення робочих місць, зниження рівня матеріального благополуччя, а й до виникнення панічних атак, ПТСР, депресії та інших тривожних розладів. По-друге, значне погіршення екологічної ситуації призводить до того, що люди стають все більш схильні до хвороб, у тому числі психогенних. По-третє, засоби масової інформації намагаються оперативно відстежувати і якнайшвидше передати інформацію щодо зовнішніх загроз, випущених ракет, дронів, конфліктів на міждержавному й регіональному рівнях, завжди акцентуючи увагу на військових діях, що відбуваються в України, адже це важлива інформація для сучасних українців. Однак внаслідок постійного збільшення пресингу на психіку зростає тривожність, знижується довіра та самооцінка, фоном життя людей стає невпевненість, що завтра настане, страх та агресія. Адаптаційні механізми можливостей психіки зменшуються.