Фенологічні спостереження у дослідницькій роботі школярів - Стрієнко, Світлана (My University, 2025)
У дослідницькій роботі представлено результати фенологічних спостережень за деревом черешні (Cerаsus аvium), проведених у березні та квітні. Метою роботи було простежити сезонні зміни в розвитку рослини, виявити залежність фенологічних фаз від погодних умов, а також сформувати рекомендації щодо впровадження ведення фенологічних спостережень у школі. Протягом спостережень фіксувалися основні фази розвитку: набубнявіння бруньок, розпускання листя, цвітіння. Зібрані дані заносилися до фенологічного щоденника, проводилась фотофіксація та порівняння із середніми багаторічними показниками. Робота сприяла розвитку спостережливості, екологічної свідомості та зацікавленості у вивченні природи рідного краю. Результати дослідження можуть бути використані для проведення уроків інтегративних природничих курсів, а також у рамках гурткової або проєктної діяльності.
Keywords: фенологія, черешня, спостереження, сезонні зміни, фенологічні фази, інтегративний природничий курс, природні умови, екологічне виховання, дослідницька діяльність школярів.