Фінансова стійкість підприємства як основний показник фінансового стану. - Гаватюк, Людмила Станіславівна; Старкіна, М.О. (Інфраструктура ринку, 2019)
Кожний суб’єкт господарювання зацікавлений у розвитку свого виробництва, підвищенні рівня конкурентоспроможності продукції і самого підприємства загалом. Для вирішення цього питання стане у пригоді аналіз фінансової стійкості підприємства. У статті здійснено аналіз основних засад фінансової стійкості підприємства. Розглянуто об’єктивну оцінку фінансової стійкості підприємства як основу його життєздатності, яке є важливим інформаційним джерелом для обґрунтування і прийняття оптимального управлінського рішення щодо суб’єкта господарювання. Під час дослідження системності оцінювання фінансової стійкості запропоновано аналітичні показники коефіцієнта фінансової автономії, або незалежності, коефіцієнт маневреності власних коштів, коефіцієнт ефективності. Наведено основні чинники, що впливають на зниження чи зростання фінансової стійкості суб’єкта господарювання. Обгрунтовано її основні складники та важливість позитивного впливу на результати функціонування підприємства.
Keywords: економіка, фінансова стійкість, фінансові ресурси, капітал, підприємство, активи, виробництво.