Печери Баламутівського берега Дністра - Рідуш, Богдан; Купріч, Павло; Поп'юк, Яна; Шавранський, Василь; Костюк, Уляна; Рідуш, Олесь (ЛНУ імені Івана Франка, 2021)
Описані печери гіпсового карсту на правобережжі Дністра, поблизу с. Баламутівка Чернівецької області. На сьогодні тут відомо 8 печер галерейного типу, завдовжки від 20 до 260 метрів, та до 1 м у діаметрі. Вони закладені переважно у підошві 8-20-метровій товщі прихованокристалічних жовнових гіпсів міоценовго віку і мають переважно сучасне епігенне походження (сформовані дощовими потоками), за незначної участі реліктових гіпогенних порожнин. Практично у всіх печерах зустрічаються кременеві знаряддя, які втім були принесені водними потоками з поверхні через понори. Наземні гіпсові відслонення та вхідні частини печер зазнають значного морозного вивітрювання.
Keywords: епігенний карст; гіпс; печера; тимчасові потоки; кременеві знаряддя