Динамічна модель односекторної економіки з урахуванням екологічної поведінки виробників і споживачів - Григорків, Марія Василівна; Григорків, Василь Степанович (My University, 2022)
Актуальність. Постановка проблеми. Становлення та розвиток економіки з екологічно безпечними для природного середовища та людського суспільства процесами виробництва та споживання передбачає екологізацію економіки та усіх інших сфер життєдіяльності людей як принципово важливий етап побудови екологічної економіки, у якій рівень, якість та безпека життя людини були б метою її функціонування. У зв’язку з цим дослідження процесів еколого-економічної взаємодії є актуальними та пріоритетними для сучасної науки. Мета дослідження. Застосування методу моделювання як одного із найбільш потужних методів сучасного дослідницького інструментарію для дослідження еколого-економічної динаміки та розробка динамічної моделі односекторної екологічної економіки. Результати. Запропоновано динамічну модель односекторної економіки з урахуванням екологічної поведінки виробників і споживачів, тобто економіки, у якій одночасно здійснюється виробництво основної агрегованої продукції та утилізація відходів виробництва та споживання. Модель враховує соціально-економічну структуру суспільства, яка представлена у досліджуваній односекторній економіці двома суспільними кластерами власників виробництв (виробників) і працівників (робітників). Формалізація моделі здійснена у просторі еколого-економічних змінних, до яких належать ліквідні заощадження (заощадження) власників виробництв і робітників, ціна на основну агреговану продукцію, тариф на утилізацію забруднення та обсяг забруднення довкілля. Модель належить до класу диференціальних моделей та відкрита для різних розширень і модифікацій, пов’язаних із збільшенням кількості просторових змінних, урахуванням специфіки поведінкових функцій суб’єктів виробництва та споживання, а також параметрів, які відіграють важливу роль у специфікації моделі. Практичне значення. У контексті теоретичної значущості запропонована модель та її можливі модифікації призначені для формалізації та аналізу основних підходів і принципів моделювання еколого-економічних процесів, а у прикладному сенсі моделі такого класу служать для експериментальних досліджень у режимі комп’ютерної імітації траєкторій еколого-економічної динаміки і підтримки управлінських рішень у реальній економічній практиці щодо рівня екологізації економіки. Наявність адекватного інформаційного забезпечення дозволяє здійснити її ідентифікацію, дослідити допустимі області зміни параметрів і їх залежність від часу, апробувати відповідні сценарії розвитку досліджуваної економіки та використати отримані знання у системах підтримки рішень. Перспектива подальших досліджень. Предметом подальших досліджень є розробка на основі запропонованої моделі модифікованих моделей із конкретизованими специфікаціями поведінкових функцій та відповідним інформаційним забезпеченням.
DYNAMIC MODEL OF ONE-SECTOR ECONOMY TAKING INTO ACCOUNT THE ENVIRONMENTAL BEHAVIOR OF PRODUCERS AND CONSUMERS
Keywords: модель, динаміка, моделювання, екологічна економіка, утилізація забруднення