ІНСТРУМЕНТИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ГРОМАДЯНСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ У ТРАНЗИТНОМУ УКРАЇНСЬКОМУ СОЦІУМІ - (:unkn) unknown (Сучасні аспекти модернізації науки: стан, проблеми, тенденції розвитку: матеріали XVIII Міжнародної науково-практичної конференції, м. Київ; Тарту, 07 лютого 2022 р. / за ред. Є.О. Романенка, І.В. Жукової. Київ; Тарту: ГО «ВАДНД», 2022. 493., 2022)
Сучасне українське суспільство продовжує перебувати в стані ціннісної кризи. Здебільшого це стосується молодого покоління, яке перебуває у стані пошуку нових ціннісних орієнтацій. Старі ціннісні орієнтири поступово відходять у минуле, натомість нові, засновані на безумовному розумінні людиноцентризму як нової парадигми суспільного розвитку, поки що тільки формуються. Прогалина, що з’явилася в такому середовищі, породжує процес ціннісного відчуження, поглибленого у молодого покоління недостатнім рівнем державного формування громадянських цінностей. Власне, держава шляхом видання указів і розпоряджень часто публічно декларує необхідність утвердження громадянських цінностей, проте конкретний механізм такої імплементації мало ефективний та часто незрозумілий самим суб’єктам реалізації такої стратегії – педагогам, працівникам органів державної влади та місцевих адміністрацій, системи позашкільної освіти тощо.
Keywords: транзитне суспільство, ціннісне відчуження, громадянські цінності, патріотичні цінності