Цифровізація соціальної сфери в контексті забезпечення економічної безпеки держави - Жаворонок, А.; Лопащук, І. (Економічний простір, 2024)
Ефективність функціонування соціальної сфери та якісний рівень соціального забезпечення є важливою складовою економічного розвитку та безпеки країни. Глобалізаційні процеси діджиталізації зумовили необхідність швидкої та нагальної цифровізаційні всіх сфер державного управління в Україні, зокрема і соціальної сфери, покликаної авто-матизувати процеси надання соціальних послуг на фоні спрощення процедур, оптимізації витрат та економії часу. Досліджено економічний зміст цифровізації, зокрема соціальної сфери, встановлено її необхідність при гарантування економічної безпеки країни. Поряд з організаційно-економічними цінностями цифровізації соціальної сфери визначено проблеми її функціонування. Проаналізовано обсяги бюджетних витрат на реалізацію таких заходів. Аргументовано основне призначення та механізм функціонування Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. На основі функці-онування застосунку «Єдопомога» оцінено результат її функціонування. Систематизовано основні існуючі та май-бутні ризики цифровізації соціальної сфери в Україні, у результаті чого запропоновано авторське бачення шляхів їх мінімізації на основі створення ефективної моделі екосистеми цифровізації.
Keywords: соціальна сфера, соціальні послуги, децентралізація, соціальна підсистема, механізм управління, цифровізація, економічна безпека.