Вільчик А.В. Нейтралітет у міжнародних відносинах ХХ – ХХІ століття - Вільчик, Алла Володимирівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Дана кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню еволюції концепції нейтралітету в міжнародних відносинах ХХ - ХХІ століття. У роботі детально розглядаються теоретичні засади нейтралітету, його правові аспекти та методологія дослідження в контексті міжнародного права. Простежується трансформація концепції нейтралітету від періоду Першої світової війни через міжвоєнний період, Другу світову війну, епоху холодної війни до сучасного постбіполярного світу. Особлива увага приділяється викликам нейтралітету в сучасну епоху, зокрема у контексті нових загроз безпеці та російської агресії проти України. Детально аналізується зміна політики традиційно нейтральних країн, історичне рішення Фінляндії та Швеції про вступ до НАТО, а також еволюція та переосмислення концепції нейтралітету в Україні від здобуття незалежності до сьогодення. Дослідження демонструє, що класична модель нейтралітету втрачає актуальність в умовах сучасних геополітичних викликів. Робота розкриває, як країни адаптують свою політику нейтралітету або відмовляються від неї у відповідь на агресивні дії деяких держав та зміну глобального безпекового середовища. Результати дослідження мають важливе значення для розуміння сучасних міжнародних відносин та формування зовнішньої політики держав у контексті глобальних загроз міжнародній безпеці.
Keywords: нейтралітет; міжнародні відносини; світові війни; холодна війна; постбіполярний період