Протистояння українського визвольного руху радянському режиму (1946 – 1950) рр. / науковий керівник О. Реєнт - Худяк, Віталій (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню протистояння українського визвольного руху радянському режиму в 1946-1950 рр. – одному з найскладніших і найнапруженіших періодів в історії визвольної боротьби. Робота аналізує умови, що визначали радикалізацію політики СРСР першочергово в західноукраїнському регіоні, механізми функціонування репресивно-каральної системи та масштабні операції, спрямовані на ліквідацію визвольного руху. Особливе місце відведено дослідженню адаптаційних стратегій націоналістів – переходу до більш дрібних збройних одиниць. Джерельну основу становлять офіційні радянські документи та спогади борців за волю України. У роботі доведено, що український визвольний рух у 1946-1950 роках, незважаючи на жорстокі репресії, залишався помітним політичним та військовим чинником у регіоні.