Естетичне оцінювання гірських ландшафтів для потреб туризму - Бучко, Жанна Іванівна (К.: ВГЛ Обрії, 2004)
Естетична цінність ландшафтів є важливою складовою рекреаційного та гуманістичного ресурсного потенціалу території чи акваторії. Встановлено, що естетичне оцінювання слід проводити на територіях з високим ступенем ландшафтного різноманіття. Вони характеризуються переважно і найвищими значеннями естетичної цінності. На показники естетичної цінності впливають кутовий розмір, ступінь розчленування рельєфу, оптимальне поєднання елементів у ландшафті, наявність кількох перспектив. Обмежують естетичну цінність закритість пейзажу та значна антропогенна перетвореність. Гірські ландшафти володіють вагомим естетичним потенціалом. Обґрунтовуються проблеми виявлення, оцінювання, збереження й раціонального використання їх естетичної цінності. Дослідження ландшафтного різноманіття та пов’язаної з ним естетичної цінності пейзажів Українських Карпат дають підставу рекомендувати посилене використання певних типів ландшафтів для потреб туризму та рекреації. Пропонуються рекомендації зі збереження і раціонального використання естетичного потенціалу гірських ландшафтів для потреб туризму. Головним напрямом використання результатів естетичного оцінювання ландшафтів повинне стати створення туристичних маршрутів на територіях з високим ступенем естетичної цінності.
AESTHETIC EVALUATION OF MOUNTAIN LANDSCAPES FOR TOURISM
Aesthetic value of landscapes is main constituent of the recreation and humanistic resource potential of territory or aquatory. Is established, that aesthetic evaluation it is necessary to carry out in territories with a high degree of a landscape variety. They are characterized mainly and best parameters of aesthetic value. The angular size, degree variety of a relief, optimum combination of elements in a landscape, presence of several prospects are influenced on indicator of aesthetic value. Narrowness of a landscape and significant anthropogenous transformation are limited of aesthetic value. Mountain landscapes has considerable aesthetic potential. Problems of finding, evaluation, reservation and rational use of nature aesthetic value are sabstantiated. The researches of a landscape variety and aesthetic value, connected to it, of landscapes of the Ukrainian Carpathians enable to recommend amplifieduse of some types of landscapes for the purposes of tourism and recreation. Proposals of reservation and rational use of aesthetic potential of mountain landscapes for tourism are offered. The main direction of use of results aesthetic evaluation of landscapes should become creation of tourist routes in territories with a high degree of aesthetic value. Key-words: aesthetic qualities of landscape, aesthetic functions of landscapes, humanistic aesthetic potential, aesthetic perception, aesthetic evaluation of landscape, landscape diversity.
Keywords: Ландшафт; Естетична цінність ландшафту; Естетичні функції ландшафтів; Ландшафтне різноманіття