ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯМОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИНАЦІОНАЛЬНИМ БАНКОМ УКРАЇНИ - Марич, Максим (Кафедра фінансів і кредиту, 2025)
У статті досліджено монетарну політику Національного банку України (НБУ) як фундаменталь-ну складову економічної політики держави, спрямованої на забезпечення цінової стабільності,підтримання купівельної спроможності національної валюти та створення умов для сталогоекономічного розвитку. Основними інструментами реалізації монетарної політики виступаютьоблікова ставка, операції на відкритому ринку, норми обов'язкових резервів і валютні інтер-венції. Особливістю сучасного етапу є функціонування в умовах режиму інфляційного таргету-вання, що передбачає встановлення чітких інфляційних орієнтирів і використання процентноїставки як основного важеля впливу на грошово-кредитні процеси. Значна увага приділяєтьсязабезпеченню прозорості рішень та комунікації з фінансовими ринками, що підвищує ефек-тивність монетарних заходів і довіру суспільства до політики НБУ. У період воєнних і економіч-них викликів регулятор зосереджується на підтримці стабільності банківської системи, конт-ролі інфляційних очікувань і поступовому переході до політики помірної лібералізації валютно-го ринку. Завдяки послідовним діям НБУ формується основа для макрофінансової стійкості таподальшого економічного відновлення України.
Keywords: монетарна політика,; Національний банк України; інфляційне таргетування,; облікова ставка; валютна стабільність; фінансова стійкість; грошово-кредитне регулювання; макроекономічна стабільність.