Антонімні відношення терміносистеми німецької фахової мови архітектури та будівництва - Рубана, Є.С. (Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету, 2022)
Лінгвістичну розвідку присвячено комплексному аналізу антонімних парадигматичних відношень, репрезентованих у рамках термінологічної системи німецької фахової мови архітектури та будівництва. Незважаючи на численні монографічні описи явища антонімії, антонімні зв’язки НФМАБ та специфіка їх функціювання як всередині терміносистеми, так і у процесі міжмовної фахової комунікації не знайшли теоретичного обгрунтування у сучасному термінознавстві, що і зумовлює актуальність нашої статті. У статті запропоноване власне визначення антонімних відношень терміносистеми НФМАБ, яке базується на розумінні цих парадигматичних відношень як зв’язків між поняттями запропонованої галузевої терміносистеми, що є виражальним засобом семантичної протилежності гіпонімів, конкретизуючи та уточнюючи родове поняття, а також транслюючи протилежні семи у галузі архітектури та будівництва. Загалом з 6108 термінів та терміносполук НФМАБ було виокремлено 129 антонімних пар та тріад, що об’єднані 212 антонімними відношеннями. У роботі ми не тільки виокремили групи антонімних термінологічних пар та тріад німецької фахової мови у сфері архітектури та будівництва, а й охарактеризували особливості антонімних зв’язків у досліджуваній терміносистемі, встановили генетичні джерела антонімних запозичень у термінології НФМАБ, висвітлили необхідність аналізу антонімних відношень з позицій інших системних відношень терміносистеми, зокрема, синонімічних та гіперо-гіпонімічних зв’язків, класифікували терміни-антоніми НФМАБ з урахуванням критеріїв за планом вираження, семантикою та контекстом. Виконання поставлених цілей передбачало використання базових методик структурного методу (семантичного, компонентного, дефініційного та етимологічного аналізів). Представлені у роботі результати стануть у нагоді у ході реконструкції наявних парадигматичних зв’язків терміносистеми у галузі архітектури та будівництва, генетичного аналізу та аналізу функційного аспекту термінологічних одиниць НФМАБ і визначення коефіцієнта частоти вживання таксономічних груп у тезаурусі НФМАБ.
Keywords: термін-антонім, антонімна пара, антонімні парадигматичні відношення, фахова мова, терміносистема у галузі архітектури та будівництва