Трансформація просторового розвитку Чернівецької агломерації в контексті сучасних світових урбаністичних концепцій - Чернюх, Андрій Ігорович (Кам’янець-Подільський: Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2026)
Дослідження присвячене аналізу просторової трансформації Чернівецької агломерації через призму сучасних світових концепцій сталого розвитку та міської стійкості. Розглянутопроцес формування місько-сільського континууму та перетворення приміських сіл на функціональні «спальні райони». Виділено ключові загрози стихійного розростання міста, серед яких деградація ландшафтів, інфраструктурний колапс та втрата культурної ідентичності громад. Для мінімізації цих ризиків запропоновано впровадження європейського досвіду поліцентричного розселення, створення «Зелених поясів» та застосування методики оцінки екосистемних послуг. Зроблено висновок, що ефективне управління агломерацією потребує негайного застосування жорстких інструментів просторового планування.
Keywords: урбанізація; урбаністичні концепції; Чернівецька агломерація; Західноукраїнський регіон; просторовий розвиток