СТРАТЕГІЇ ІНТЕГРАЦІЇ МІЖКУЛЬТУРНОЇ ОБІЗНАНОСТІ ПРИ ВИКЛАДАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Бухінська, Тетяна Вікторівна; Гладкоскок, Леся; Мурадханян, Ірина (Видавничий дім «Гельветика», 2026)
У сучасному глобалізованому просторі, де інтенсивні міжкультурні контакти стали звичним елементом професійної та повсякденної взаємодії, ефективна міжкультурна комунікація набуває статусу ключової компетентності, особливо в умовах зростання ролі англійської мови як універсального засобу міжнародного спілкування. Змінювані соціокультурні реалії зумовлюють необхідність формування в здобувачів освіти не лише лінгвістичних умінь, а й здатності інтерпретувати й адекватно реагувати на культурно обумовлені моделі поведінки, цінності та комунікативні норми. У цьому контексті дослідження спрямоване на всебічний аналіз сучасних підходів до інтеграції міжкультурної комунікативної компетентності у навчальні програми з англійської мови, систематизацію ефективних методів і визначення педагогічних умов, що сприяють розвитку культурної чутливості. У статті розкрито теоретичні засади міжкультурної комунікації, простежено еволюцію наукових підходів до визначення її структури та змісту, а також обґрунтовано значення цього феномена для формування гармонійної мовної особистості, здатної до продуктивного діалогу в полікультурних спільнотах. Значну увагу приділено аналізу інноваційних методичних прийомів, спрямованих на активізацію навичок культурної спостережливості, емпатії та рефлексії. Серед них розглянуто проєктні технології, міжкультурні кейси, симуляційні вправи, роботу з автентичними мультимодальними ресурсами та цифровими платформами, що моделюють реальні комунікативні ситуації. Окремо підкреслено роль критичного осмислення стереотипів і культурних асиметрій, що часто стають джерелом комунікативних бар’єрів. Практичні результати дослідження демонструють потребу у системній інтеграції міжкультурного компоненту в навчальні плани, підготовці викладачів до роботи з культурним різноманіттям та створенні освітнього середовища, яке стимулює відкрите міжкультурне співробітництво. Зроблено висновок про необхідність переорієнтації викладання англійської мови з лінгвоцентричної моделі на комунікативно-культурологічну, що забезпечує формування готовності студентів до ефективної взаємодії в глобальному суспільстві, де культурна компетентність стає не менш важливою, ніж мовна.
Keywords: міжкультурна комунікація; англійська мова; крос-культурна компетентність; література; методика викладання