Кримінальна агресія як реакція на домашнє насильство - Prodan, Tetyana (Право і суспільство, 2021)
У статті автором на підставі проведеного аналізу встановлено, що домашнє насильство породжує масу негативних емоційних реакцій. Акцентується на тому, що сукупність суспільно небезпечних та соціально негативних наслідків домашнього насильства становлять цілісну систему факторів, що можуть спровокувати так званий «зворотний бік», а це означає, що насильство може відбиватись на поведінці інших членів сім’ї. Аргументовано, що протиправна поведінка жінки – це реакція на тривалу психотравмуючу ситуацію, коли накопичення негативного напруження у відносинах виявлене в агресивній насильницькій поведінці. Визначено, що під агресію варто розуміти будь-яку форму поведінки, метою якої є умисел на заподіяння шкоди або заподіяння шкоди іншій особі, яка не бажає такої поведінки. Становлення агресивної поведінки – складний та багатогранний процес, на який впливає багато факторів. Аргументовано, що агресія є процесом взаємодії двох осіб, що виникає не в соціальному вакуумі, а у відповідь на реальні або уявні дії та наміри інших осіб. Зазначено, що різні міжособистісні взаємодії призводять до виникнення агресії, оскільки, зіштовхуючись із домашнім насильством, жертви самі починають моделювати агресивну поведінку щодо свого кривдника. Визначено, що стан фрустрації є підґрунтям виникнення агресії, що своєю чергою запускає механізм агресивної поведінки. Досліджено, що задоволення потреби в безпеці насильницьким шляхом послугувало реакцією на постійне насильство щодо жінки. Акцентується увага на тому, що жінки, які стають жертвами домашнього насильства під впливом агресії вчиняють протиправні діяння, а тому рання діагностика ознак домашнього насильства та проведення превентивних заходів дасть змогу попередити розвиток у жінок негативних емоційних реакцій, пов’язаних із домашнім насильством. Зроблено висновок про те, що вчинення насильницьких дій під впливом агресії жертвою домашнього насильства – це наслідок систематичного фізичного та психологічного насильства. Визначено, що агресія виступає не як форма поведінки особи, а як реакція на систематичне вчинення насильства кривдником щодо жертви.
Criminal aggression as a reaction to domestic violence
Keywords: домашнє насильство; кримінальна агресія; насильницька злочинність; жертва домашнього насильства