Правові механізми захисту авторських прав - Корчовий, Валерій Анатолійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
У дисертації здійснено комплексний теоретико-методологічний аналіз правових механізмів захисту авторських прав на основі вияву превентивно-технологічних, інституційно-трансферних, відновлювально-каральних складових, а також обґрунтовано теоретичні положення та подано практичні рекомендації щодо їх удосконалення в умовах цифровізації, глобалізаційних процесів та євроінтеграційних змін. Досліджено теоретичну конструкцію атрибутивності дії принципу верховенства права в системі захисту авторських прав крізь призму дихотомії правової визначеності та справедливості. Обґрунтовано ідею дуалізму юрисдикційних та неюрисдикційних механізмів у системі багаторівневого захисту авторських прав. Розкрито правову природу захисту авторських прав у контексті адаптивної рівноваги публічних інтересів та приватної автономії. Охарактеризовано правові механізми захисту авторських прав у превентивно-технологічному, інституційно-трансферному, відновлювально-каральному змістовому спрямуванні. Сформульовано визначення правових механізмів захисту авторських прав з врахуванням їх правової природи, структурних елементів, принципів функціонування та форм реалізації. Досліджено функціональні можливості правових механізмів захисту авторських прав, сферу їх оптимального застосування та ефективність дії. З’ясовано особливості застосування ADR у спорах щодо авторських прав. Висвітлено особливості третейського розгляду спорів щодо авторських прав крізь призму елементів приватноправової автономії та юридичної обов’язковості прийнятих рішень. Розкрито специфіку інституційних моделей і процедурних стандартів арбітрабельності вирішення спорів у сфері авторського права
Keywords: авторське право, механізм захисту авторських прав, права людини, захист прав людини, верховенство права, правова визначеність, цифрові технології, юридична відповідальність, правові механізми вирішення авторсько-правових спорів, арбітраж у сфері захисту авторських прав, міжнародний арбітраж, комерціалізація авторських прав, судова практика, Європейський суд з прав людини, Конвенція про захист прав і основоположних свобод