Концепція стратегічного обліку - Kuz, Vasyl (Науково-виробничий журнал "Інноваційна економіка", 2016)
Мета. Метою статті є визначення змістовного наповнення концепції стратегічного обліку з метою підвищення релевантності інформаційного забезпечення процесу прийняття стратегічних управлінських рішень. Методика дослідження. В процесі дослідження використовувалися загальнонаукові методи, зокрема: методи теоретичного узагальнення – для дослідження теоретичних основ та існуючих концепцій розвитку бухгалтерського обліку, а також для ідентифікації специфічних ознак інформаційного забезпечення процесу стратегічного управління з метою визначення концептуальної основи стратегічного обліку; системний підхід – для визначення зв’язків між елементами концепції стратегічного обліку та взаємозв’язків складових інформаційної системи процесу управління; методи аналізу і синтезу та конкретизації і абстрагування – для доведення положень щодо необхідності орієнтації, при побудові підсистеми стратегічного обліку, на обрану модель стратегічного управління. Результати дослідження. Запропоновані концептуальні підходи до формування інформаційного забезпечення процесу прийняття стратегічних управлінських рішень шляхом ідентифікації підсистеми стратегічного обліку дозволяють раціоналізувати процес стратегічного управління. Обґрунтовано, що базовими ознаками концепції стратегічного обліку є поєднання принципів та методологічного інструментарію бухгалтерського обліку, менеджменту, інформатики. Визначено, що цінність облікового продукту, який формується в ході ведення стратегічного обліку забезпечується тільки у випадку обрання конструктивної моделі стратегічного управління. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано характеристики побудови та структуру концепції стратегічного обліку з метою раціональної організації інформаційного забезпечення системи стратегічного управління. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження направлені на вирішення проблеми інформаційного забезпечення процесу прийняття стратегічних управлінських рішень. Вони можуть бути використані підприємствами із ідентифікованими напрямами стратегічного розвитку. Objective. Determining the content of the strategic accounting concept for the increase of information support relevancy in strategic decision-making is the task of the paper. Research Methodology. General scientific methods, including: methods of theoretical generalization – to study theoretical foundations and existing concepts of accounting, as well as to identify the specific features of information support of strategic management to determine the conceptual framework of strategic accounting; systematic approach – to determine the relationships between elements of the concept of strategic accounting and relationships of information system components in management process; methods of analysis, synthesis, specificity and abstraction – to prove the statement on the need for orientation on the selected model of strategic management in the construction of strategic calculation subsystem were used in the study. Research results. The conceptual approaches to the formation of information support of the process of making strategic management decisions by identifying strategic accounting subsystem allow to rationalize the strategic management. It is proved that the basic features of the concept is a combination of strategic accounting principles and methodological tools of accounting, management and computer science. It is determined that the value of the product that is formed during the conduct of the strategic calculation is provided only in the case of the choice of the constructive model of strategic management. Scientific novelty of the study. Building characteristics and structure of the concept of strategic accounting for the purpose of efficient information support of strategic management is grounded. The practical significance of the study. The results of research aimed at solving the problem of information support of strategic decision-making. They can be used by enterprises of the identified areas of strategic development.
CONCEPT OF STRATEGIC ACCOUNTING
Keywords: бухгалтерський облік; інформаційне забезпечення; концепція розвитку бухгалтерського обліку; стратегічне управління; управлінське рішення; accounting; information support; accounting concept; the concept of strategic accounting; strategic management; management decision