Методи кластерного аналізу: Лабораторний практикум - Antonyuk, Svitlana; Gorbatenko, Mykola; Kyrychenko, Oksana; Malyk, Igor (Чернів. нац. ун-т ім. Ю.Федьковича, 2023)
Пропоноване видання мiстить теоретичний матерiал, модельнi приклади з дисциплiни «Методи кластерного аналiзу». Сформовано завдання i методичнi вказiвки для лабораторних робiт по курсу. Лабораторний практикум призначено для студентiв технiчних i фiзико-математичних спецiальностей, якi володiють базовими знаннями з математичного аналiзу, теорiї ймовiрностей, математичної статистики, програмування. Для студентiв навчально-наукового iнституту фiзико-технiчних i комп’ютерних наук ЧНУ, а також студентiв iнших факультетiв, якi навчаються за спецiальностями «Комп’ютернi науки»
Keywords: кластеризація; метод найближчого сусіда; метод Густафсона-Кесселя; метод Газа-Гева; головні компоненти; алгоритм Гірвана-Ньюмана; Марковський алгоритм кластеризації на графах; BFR алгоритм; CURE алгоритм; BIRCH алгоритм