Чи зможе штучний інтелект стати моральним лідером справедливих розглядів судових справ? - Ostafiichuk, Liudmyla (My University, 2023)
У своїй неупередженості ШІ перевершує суддю, але неупередженість не тотожна відсутності переконань як таких. За своєю сутністю ШІ – це галузь комп’ютерних наук, яка є спробою відтворити або хоча б змоделювати людський розум в машинах. Тому, на сучасному етапі ШІ не може приймати справедливих судових рішень, у нього відсутня правосвідомість, внутрішнє переконання, він не наділений моральними якостями, хоча для ШІ й намагаються виписати етичні принципи його роботи. Наразі, лише повноцінний судовий розгляд справи, який має чітку, детально врегульовану процесуальну форму є найкращим способом вирішення спорів та встановлення істини. Однак його застосування можливе лише тоді, коли судді забезпечена реальна незалежність, коли він приймає судове рішення керуючись верховенством права, на основі доказів, що були досліджені в процесі розгляду справи, за власним переконанням, по совісті і справедливості, і вільний від будь-якого тиску зовні, в тому числі від інших рішень судів, навіть у подібних справах.
Keywords: суддя; незалежність судді; штучний інтелект; розгляд справ; справедливе судове рішення