ФАНДРАЙЗИНГОВА ДІЯЛЬНІСТЬ – ІННОВАЦІЙНИЙ ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Белей (Belei), Cвітлана (Svitlana) (Видавничий дім "Інтернаука", 2021)
У статті розглянуто особливості і характер змін в умовах сучасних викликів на сільських територіях. Ідентифіковано дестабілізуючі тенденції соціально-економічного розвитку сільських територій. Підтверджено, що попри нові можливості для сільських територій, посилення згуртованості сільських громад, зберігаються суттєві перешкоди для їх розвитку, зокрема держава не може надати необхідного обсягу коштів для реалізації проектів або інших заходів, спрямованих на вирішення соціальних проблем. Сільські території суттєво обділені державною підтримкою та фінансово-ресурсним забезпеченням, та обґрунтовано що у цьому аспекті дуже актуальною є фандрайзингова діяльність, оскільки саме вона зорієнтована на пошук джерел фінансування програм і проектів соціально-економічного розвитку сільських територій. Це спонукає розвиток фандрайзингу на сільських територіях. Визначено стан розробленості проблематики формування фінансово-економічного потенціалу територіальних громад, а саме щодо використання фандрайзингової діяльності як інноваційного інструменту формування фінансово-економічного потенціалу розвитку сільських територій в умовах децентралізації. Досліджено організаційно-правові аспекти фандрайзингу, чинники розвитку фандрайзингової діяльності та вплив цих чинників на вітчизняні реалії; визначено характерні особливості фандрайзингу на сільських територіях, виявлено пріоритетні напрями його розвитку. З урахуванням особливостей сільських територій розроблено алгоритмізовану модель фандрайзингової діяльності від зародження ідей до реалізації та установлення зворотнього зв’язку з донором. Методологічною основою статті є фундаментальні положення економічної теорії, регіональної економіки, інклюзивного розвитку сільських, місцевих фінансів та міжбюджетних відносин. Для розв'язання поставлених завдань застосовувалась сукупність як загальнонаукових так і спеціальних методів економічних досліджень, що створило підґрунтя для проведення комплексного аналізу процесу розвитку сільських територій на основі здійснення фандрайзингової діяльності
Keywords: сільські території, фінансово-економічний потенціал, фандрайзинг, фандрайзингова діяльність, децентралізація