Стійкість та оптимальне керування у стохастичних динамічних системах. Частина 2 // Монографія / Ясинський В.К., Юрченко І.В. – Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025.– 170 с. - Ясинський, Володимир Кирилович; Юрченко, Ігор Валерійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дана монографія присвячена дослідженню питань стійкості стохастичних динамічних систем спеціального вигляду. Проведено комплексне дослідження задач існування, єдиності, моментів, стабілізації та оптимального керування для широкого класу стохастичних диференціально-функціональних рівнянь, у тому числі рівнянь з частинними похідними, нейтрального типу, з інтегральними доданками (типу Іто-Вольтерри) та із зовнішніми збуреннями різної природи. У роботі розглядаються випадкові збурення, що моделюються випадковими величинами, броунівським рухом, пуассоновими та іншими випадковими процесами. Значна увага приділяється аналізу асимптотичної поведінки розв'язків у середньому квадратичному, питанням стійкості та побудові ефективних методів наближених обчислень. Для наукових співробітників, аспірантів, студентів спеціальностей "Комп'ютерні науки", “Системний аналіз”, “Прикладна математика” вищих навчальних закладів, студентів інших спеціальностей, що вивчають моделювання та поведінку стохастичних динамічних систем.
Дана монографія присвячена дослідженню питань стійкості стохастичних динамічних систем спеціального вигляду. Проведено комплексне дослідження задач існування, єдиності, моментів, стабілізації та оптимального керування для широкого класу стохастичних диференціально-функціональних рівнянь, у тому числі рівнянь з частинними похідними, нейтрального типу, з інтегральними доданками (типу Іто-Вольтерри) та із зовнішніми збуреннями різної природи. У роботі розглядаються випадкові збурення, що моделюються випадковими величинами, броунівським рухом, пуассоновими та іншими випадковими процесами. Значна увага приділяється аналізу асимптотичної поведінки розв'язків у середньому квадратичному, питанням стійкості та побудові ефективних методів наближених обчислень. Для наукових співробітників, аспірантів, студентів спеціальностей "Комп'ютерні науки", “Системний аналіз”, “Прикладна математика” вищих навчальних закладів, студентів інших спеціальностей, що вивчають моделювання та поведінку стохастичних динамічних систем.
Keywords: стохастичні динамічні системи; стійкість розв'язку; оптимальне керування; стохастичні функціонально-диференціальні рівняння