Внесок Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) у розбудову українського дошкілля в українській діаспорі США і Канади. - Рудницька-Юрійчук, Ірина Романівна (Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2014)
Світову Федерацію Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) було засновано у Філадельфії (США) 1948 року десятьма організаціями-основоположниками, базуючись на принципах добровільної праці. З моменту створення і до сьогодні дана організація піклується та докладає всі зусилля, щоб зберегти українську мову, культуру, ідентичність, підсилити знання української історії та традицій у підростаючого покоління. Над вихованням свого наймолодшого покоління працюють усі цивілізовані держави світу, закладаючи для цього спеціальні школи, бібліотеки, вкладаючи в цю місію багато коштів. У дошкільній ділянці працюють педагоги, психологи, письменники, музиканти, художники. З цього видно, наскільки важливою для кожного державного народу є справа виховання найменших. Етнічна культура засвоюється в дитинстві. Ранній вік – це найбільш формуючий період у житті людини, тому дуже важливо уже в цей час оточити українську дитину в діаспорі культурою, яка дасть їй почуття гордості і пошани до українства. У дитячому садку дитина знаходиться в гурті своїх ровесників, однолітків, а цей факт має корисний вплив – дає дитині можливість проявити себе, спонукає наслідувати інших.
Keywords: Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО); закордонні українці; українська дошкільна освіта й виховання в діаспорі; національне виховання